BAĞLANMA ODAKLI EBEVEYN ÇOCUK GRUPLARI İÇİN SIK SORULAN SORULAR
1. Bağlanma Odaklı Ebeveyn Çocuk Gruplarının diğer oyun gruplarından farkı ne?
Bağlanma Odaklı Ebeveyn Çocuk gruplarımız Theraplay Oyun ve Aile Terapisi bazlı oyunları içeren, ebeveynlerin de çocuklarla birlikte gruba dahil oldukları bir çalışmadır. Bu oyun gruplarında oyuncaklar olmadan minimum malzeme ile ilişkisel oyunlar oynanır. Bu nedenle bir oyun odasında değil boş bir odada uygulanır. Ortam çocukların akranlarına ve ebeveynlerine odaklanması için gerekli koşullara uygun olarak dizayn edilir.
2. Gruplar yalnızca anneler için mi?
Hayır değil. Tamamen babalara özel gruplar yaptığımız gibi anne baba karışık gruplarımız da mevcuttur. Sizlerden gelen taleplere göre organizasyon yapmaya çalışıyoruz.
3. Gruplara iki ebeveyn birlikte katılabilir miyiz?
Maalesef. Grup içinde bir çocuğa yalnızca bir ebeveyn/bakımveren eşlik edebilmektedir. Ebeveynler grubun aktif bir katılımcısı olduğundan çocuğun tek ebeveyne odaklanması için tek ebeveynli katılım zorunlu olmaktadır.
Dörder oturumluk periyot içerisinde eşlikçi ebeveyni değiştirebilirsiniz. Birçok ailemiz her ay farklı bir bakımveren ile çocuğunun gruba katılmasını tercih etmektedir. Anne-çocuk bir ay boyunca katıldıktan sonra diğer ay çocuk babasıyla birlikte gruplara katılmaktadır.
4. Öngörüşmenin içeriği nedir? Ücretli mi?
Grup liderinin sizleri ve çocuğunuzu tanıması, beklentilerinizin bu gruplar tarafından karşılanıp karşılanmayacağına karar vermesi için öngörüşme yapılmaktadır.
Gruba katılmaya karar vermeden önce aklınızdaki soruları grup lideri ile doğrudan görüşebilmeniz hedeflenmektedir.
Öngörüşmede uzmanımız aileniz ve çocuğunuz hakkında sizlere bazı sorular yöneltecektir. Çocuğunuz ile ilgili temel endişeleriniz, gruba katılma düşüncenizin ardındaki beklentileriniz, çocuğunuz gelişimsel özellikleri, sosyal imkanları değerlendirilecektir.
Öngörüşmeler grup lideri Uzman Psikolojik Danışman Duygu Olgaç tarafından yapılmaktadır. Anne ve babanın birlikte katılması tercih edilmektedir.
Oyun gruplarına katılmaya karar vermeden önce çevrimiçi/online bir şekilde gerçekleşen öngörüşmeler yaklaşık 20 dk sürmektedir.
5. Oyun grubuma iki çocuğum ile birden katılmak istiyorum, bu mümkün mü?
Evet. Her çocuğa eşlik edecek bir yetişkin olduğu sürece oyun gruplarımıza katılım sağlayabilirsiniz. Örneğin bir çocuğunuza anne diğer çocuğunuza baba eşlik edebilir.
Kardeşler söz konusu olduğunda mümkün olduğunca iki kardeşi farklı gruplara dahil etmeye özen gösteriyoruz.
6. Gelemediğimiz oturumlardaki haklarımız saklı tutuluyor mu?
Her dört oturumluk periyotta bir oturum telafi hakkınız bulunmaktadır. Telafi hakkı yalnızca hastalıklarda geçerlidir.
Gruplar dörder hafta süren kapalı gruplar olduğundan çocukların alıştıkları ve güven duygusunu pekiştirdikleri aynı akran ve yetişkinlerle çalışmaya devam edebilmesi önemli olduğundan düzenli katılım bekliyoruz.
7. Her defasında aynı kişi mi çocuğuma eşlik etmeli?
Dört haftalık periyot içinde her hafta aynı ebeveynin eşlik etmesini özellikle talep ediyoruz. Bunun sebebi ise grup içerisindeki diğer çocukların da alıştığı yetişkinler ile ilişki içinde olması. Grup içinde tutarlılığı korumak için hangi ebeveyn ile grup başladıysa o ebeveyn ile devam edilmektedir.
8. Ön görüşme ve geribildirim görüşmelerine eşimle katılmak istiyorum bu mümkün mü?
Tabii.Mümkün olduğu sürece her iki bakımverenin grup ile ilgili görüşmelere birlikte katılmasını tercih etmekteyiz.
9. Çocuğumuzun grup içindeki gelişimine dair nasıl geribildirim alıyoruz?
Dört oturum boyunca grup lideri ve yardımcı lideri çocuğunuzun grup içindeki davranışlarını ve gelişimini takip etmektedir. Öngörüşmede belirtmiş olduğunuz konular çerçevesinde çocuğunuzun gelişimi ve aynı zamanda uzmanların dikkatini çeken konular geribildirim görüşmesinde sizlerle paylaşılmaktadır.
Geribildirimler dört oturumluk her bir periyodun sonunda bireysel olarak çocuğunuza özel olarak yapılmaktadır. Geribildirim zamanından önce uzmanların sizlerle paylaşması gereken önemli bir durum/gözlem olduğunda da size ulaşmaktadırlar.
10. Geribildirim görüşmesinin içeriği nedir?
Geribildirimler dört oturumluk her bir periyodun sonunda çevirimici/online olarak çocuğunuza özel olarak, mümkünse anne baba bir arada katılacak şekilde yapılmaktadır.
Bu görüşmede uzman çocuğunuzun farklı alanlardaki gelişimsel özelliklerine dair gözlemlerini paylaşır. Çocuğunuzun grup içerisindeki öne çıkan ihtiyaçları, ona en iyi gelen oyunlar, zorlandığı alanlar, ebeveyni ile ilişkisi, akranları ile ilişkisi ve gruptaki diğer yetişkinlerle ilişkisi değerlendirilir. Uzmanınız çocuğunuzun gelişimini ne şekillerde destekleyebileceğinize dair size önerilerde bulunabilir.
Gruplara devam edip etmeme kararı da bu geribildirim görüşmesinde uzman ve ebeveynler tarafından birlikte alınır.
11. Oyun sırasında gelişim takibi yapılıyor mu?
Evet, grup liderimiz Uzman Psikolojik Danışman Duygu Olgaç ve grup asistanı Psikolog Melis Bayırlı tarafından grup boyunca çocuğunuzun gelişimsel gözlemi yapılmaktadır. 1 ay süren oyun grubu sonrasında Duygu Olgaç ile yapılan online geribildirim görüşmesinde çocuğunuzun gelişimsel değerlendirmesi sizlerle paylaşılır.
12. Oyun grubu başladığı zaman gün veya saat değişikliği yapılıyor mu?
Planlamalarınızı size verilen tarih ve saatler doğrultusunda yapmanızı istemekteyiz. Ancak önemli durumlarda gruplar kalabalık olmadığı için ortak karar alınarak çeşitli değişiklikler planlanabilmektedir.
13. Duyuruda görünen gün ve saatler bize uymuyor. Farklı alternatifler nelerdir?
Oyun gruplarımızın gün ve saatleri yakın yaş gruplarının ortak gün uygunluğuna göre bir araya getirilmesi ile belirleniyor. Size en uygun olacak gün ve saatleri öngörüşmenizde grup liderine ileterek planlamayı öğrenebilirsiniz.
14. Bağlanma Odaklı oyun grubunu bir uzman mı yönetiyor?
Gruplar Uzman Psikolojik Danışman Duygu Olgaç tarafından yönetilmektedir. Psikolog Melis Bayırlı ise hem grupların organizasyonunu planlamakta hem de gruplarda yardımcı lider olarak yer almaktadır.
15. Grup bittikten sonra ne oluyor, ek olarak bir organizasyon düzenleniyor mu?
Grupların ardından UniQus uzman ekibi tarafından düzenlenen ebeveyn paylaşım gruplarına katılarak grup içindeki deneyiminiz üzerine derinleşme çalışmaları yapabilirsiniz.
16. Ben ve eşim çalışıyoruz ancak çocuğumuzu oyun grubuna getirmek istiyoruz. Eşlik edenler sadece anne ve baba mı olmak zorunda?
Hayır, çocuğunuza bir büyükebeveynler ya da bakıcılar da eşlik edebilir. Bu noktada anne ve baba şartı bulunmamaktadır. Sadece tek beklentimiz, bir ay boyunca aynı kişinin çocuğunuza eşlik etmesi.
17. Eşimle gelmek istiyorum oyun grubuna ancak tek ebeveyn oyuna katılım sağlayabiliyor. Biz çocuğum ile oyun grubundayken eşim için bir bekleme alanı var mı?
Gruba dahil olmayacak yetişkin için bekleme alanımız bulunmuyor. Ofisin yakınlarında güzel havalarda vakit geçirilebilecek parklar ya da kafeler önerebilmekteyiz. Aynı zamanda ofis yürümeyle Akmerkez’e 10 dakika yürüme, arabayla 2 dakika uzaklıktadır.